Ivóvíz-higiénia a Geberittel Életek védelme
- Ivóvíz-higiénia a Geberittel
- Szigorú ellenőrzések
- Legionella és pszeudomonádok: alábecsült kockázat
- A legionella terjedésének mérése
- Hőmérsékletfüggő öblítési intervallum
- Az összes szempont áttekintése
- A megfelelő minőségű ivóvíz érdekében
- A megoldás új és már meglévő épületek esetén
- Geberit termékek az ívóvíz-higiéniához
- Öblítési programok minden üzemeltetési helyzethez
- Üzemeltetés a Geberit SetApp segítségével
- Videó
- A Geberit higiéniai öblítőberendezésre vonatkozó összes műszaki információ
Ivóvizünk nem steril, hanem biofilmeket alkotó mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek normál körülmények között nem okoznak problémát, és nem befolyásolják az ivóvíz minőségét. Sőt, egy stabil ökoszisztéma még pozitív hatással is van a vízminőségre. A biofilmek azonban az egészségre veszélyes baktériumoknak is megfelelő táptalajt biztosíthatnak.
Szigorú ellenőrzések
A víz természetes élelmiszer, amely a topográfiai elhelyezkedésétől és geológiai elérhetőségétől függően nagyon eltérő forrásokból származik. A vízszolgáltató folyamatosan ellenőrzi az ivóvizet kémiai, mikrobiológiai és egyéb indikátorparaméterek – például szag és szín – szempontjából, így az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer
A közművek feladata annak biztosítása, hogy az ivóvíz megfelelő és egészségre ártalmatlan minőségben jusson be az otthoni hálózatba – és nyilván azt szeretnénk, hogy ez így is maradjon.
Legionella és pszeudomonádok: alábecsült kockázat
A fertőzés a Legionella baktérium belélegezésével alakulhat ki, ha a szennyezett vízcseppek a levegőbe kerülnek, például zuhanyozás vagy a vízcsap használata közben.
A legionellózis tüdőgyulladást okozhat, azonban nehezen ismerhető fel a betegség kiváltó okaként. Emiatt magasra tehető a fel nem ismert esetek száma, és a betegség jelentőségét könnyen alábecsülik. Ugyanez vonatkozik a pszeudomonádokra is, amelyek üszkösödést és antibiotikum-rezisztenciát okozhatnak.
A legionella terjedésének mérése
A Geberit megbízásából a Zürichi Egyetem kutatócsoportja Prof. Dr. Hubert Hilbi vezetésével szisztematikusan tanulmányozta a legionella terjedését.
A legionella baktériumok a hőmérséklet növekedésével addig szaporodnak, amíg el nem érnek egy felső korlátot. 40 °C-on a legionella baktériumok időegységenként körülbelül háromszor gyakrabban duplázódnak meg, mint 25 °C-on. Míg 25 °C-on két duplázódás révén 1 legionellából 4 baktérium lesz, addig 40 °C-on hat duplázódás révén 1 baktériumból 64 baktérium lesz.
A VDI 6023-1 előírja, hogy 72 óránként teljes vízcserét kell végezni, és a hideg víz hőmérséklete 3 liter után nem haladhatja meg a 25 °C-ot (az ábrán narancssárga vonal). A gyakorlatban azonban nem mindig lehet elkerülni a kritikus tartományba eső hőmérsékleteket.
Hőmérsékletfüggő öblítési intervallum
A mért szaporodási ráták alapján kiszámítható egy hőmérsékletfüggő öblítési intervallum (kék színű szaggatott görbe).
A VDI 6023-1 szerint 25 °C-os hőmérsékleten a 72 órás öblítési intervallum (1. pont) elegendőnek számít.
Magasabb hőmérséklet esetén az öblítési intervallumot annak figyelembevételével kell kiszámítani, hogy a legionella ez idő alatt ugyanolyan gyakorisággal tud elszaporodni. Ez például 29 °C-on 46 órás öblítési intervallumot jelent (2. pont). Így, ha a hideg víz hőmérsékletének túllépése nem is kerülhető el, kiküszöbölhető a baktériumok elszaporodásának fokozott kockázata.
A DVGW (Német Gáz- és Vízszerelési Szakmai Egyesület) kutatási jelentése szerint a hőmérséklet rövid távú, 25 °C feletti emelkedése nem eredményezi közvetlenül a legionella jelentős elszaporodását.
Az összes szempont áttekintése
A megfelelő minőségű ivóvíz érdekében
A Geberit átfogó koncepciót kínál az épületek higiéniamenedzsmentjének igény szerinti és hatékony megtervezéséhez.
Cél: Személyre szabott megoldások az ivóvíz minőségének fenntartása érdekében, legyen szó bármilyen szaniterrendszerről, használati módról vagy gyakoriságról.
Bővebb információ a Geberit higiéniai rendszerről
A megoldás új és már meglévő épületek esetén
A megoldás új épületek esetén
Ha az ivóvízbiztonság akut veszélyben van
Már meglévő épületek esetén
Geberit termékek az ívóvíz-higiéniához
Geberit Rapid higiéniai öblítőberendezés
Geberit Rapid higiéniai öblítőberendezés
- Kompakt méretek
- Hálózattól független, elemes működés
- A szifon könnyen tisztítható
- Az üzemelés szifon nélkül is lehetséges, például ha a vízelvezetés az öblítőtartályba történik
- Egyszerűen, intuitív módon beállítható öblítési intervallumok
- Könnyű beépítés, egyszerű leszerelés, többször újrafelhasználható
Öblítési programok minden üzemeltetési helyzethez
Intervallumszabályozás
Idővezérlés
Hőmérséklet-szabályozás
Vízmennyiség-szabályozás
Fogyasztásszabályozás
Üzemeltetés a Geberit SetApp segítségével
A Geberit higiéniai öblítőberendezés és a falsík alatti öblítőtartályba integrált Geberit higiéniai öblítőberendezés kényelmesen beállítható egy okostelefon és a Geberit SetApp segítségével.
Link a letöltéshez:
Szabványok és törvények
A házi ivóvízellátó rendszerek ivóvízminőségére különböző előírások és szabványok vonatkoznak. Európai szinten a 98/83/EK irányelv szabályozza az emberi fogyasztásra szánt víz minőségét. A tervezők, épületgépészek és üzemeltetők jogilag akkor járnak el helyesen, ha betartják ezeket az irányelveket és az országspecifikus előírásokat.